tjeckiska.se
Här hittar du det mesta om det tjeckiska språket
Tjeckiska hälsningsfraser – formellt och privat
Tjeckiska språket
Allmänna drag
Alfabet & uttal
Hälsningsfraser
Kulinariska fraser
Kuriosa
Kurser & läromedel
Kurser
Ordböcker
Grammatik
Allmänt
Vanliga frågor
Kommentarer
Om sidan

Tjeckiska fraser

Av Martin Ekblom

Vanliga hälsningsfraser

Att kunna några få ord på tjeckiska ger inte bara lite extra krydda till semesterbesöket utan kan även vara av nytta om man kommer på avvägar utanför Prags turiststråk. Tjecker hälsar gärna och ofta på varandra med Dobrý den! eller det mer informella Ahoj!. Tjecker är i övrigt annars ganska timida och tystlåtna precis som vi svenskar och uppskattar också att man inte gör onödigt väsen av sig. I Prag i synnerhet är det snarare högljud engelska eller tyska som man hör av. För att komma på god fot med tjeckerna är det alltså som överallt i världen trevlig om man kan ett par hälsningsfraser.

I Tjeckien upprätthåller man fortfarande, precis som i Frankrike och Tyskland, fortfarande distinktionen mellan du och ni. Det gör det ju förstås något svårare för svenskar som inte längre är vana vid att tilltala främmande med Herr, Monsieur eller som det heter på tjeckiska pan. Under senare år har detta system som i de flesta andra länder uppluckrats alltmer eftersom titlar blir alltmindre viktiga. Trots detta tilltalar man alltid främlingar i med ni-form, möjligtvis med undantag för yngre personer.

Formellt
FrasÖversättning
Dobrý den!Goddag!
Dobrý večer!God kväll!
Dobré ráno!God morgon!
Jak se máte?Hur mår ni?
Promiňte, …Ursäkta …
Pardon!Förlåt!
Na shledanou!Adjö!
Privat
FrasÖversättning
Ahoj!Hej!
Čau!Hej då!
Měj se!Ha det bra!
Dobrou noc!Gonatt!
Jak se máš?Hur mår du?
Promiň, …Ursäkta …
Uvidíme se!Vi ses!

Något som ofta efterfrågas här på tjeckiska.se är vad man säger på tjeckiska när man kommer riktig nära varandra. Det är förstås mycket personligt men här kommer de mest efterfrågade fraserna:

Intima fraser
FrasÖversättning
Mám tě rádJag tycker om dig
Miluju těJag älskar dig
© Martin Ekblom 2007 | Cookies används på webplatsen för att spara personliga inställningar och senast sökta verb | Kontakt: Webmaster