tjeckiska.se
Här hittar du det mesta om det tjeckiska språket
Tjeckiska fraser för krog, restaurang och kafé
Tjeckiska språket
Allmänna drag
Alfabet & uttal
Hälsningsfraser
Kulinariska fraser
Kuriosa
Kurser & läromedel
Kurser
Ordböcker
Grammatik
Allmänt
Vanliga frågor
Kommentarer
Om sidan

Tjeckiska fraser

Av Martin Ekblom

Ett litet urval av fraser för gommen

Tjecker går ofta och gärnakrogen (hospoda) för att dricka ett par öl eller på restaurang (restaurace) för en matbit. Även i den minsta lilla by finns det en liten restuarang med utomordenlig tjeckisk pivo (öl) som Tjeckien gjort sig känd för i hela Europa. Det är förstås också mödan värt att försöka sig på att beställa sig en öl på tjeckiska i Tjeckien – och bättre öl än i tjeckien är svårt att finna. Som tack säger man děkuju eller děkuji, vilket kan vara lite svårt till en början och då är det mindre formella díky kanske enklare.

På restaurang och även på de allra flesta kaféer och även billiga krogar blir man serverad vid bordet. Det är oftast ingen mening med att springa till baren för att få snabbare service. Man får lugnt sätta sig och vänta tills kyparen kommer och frågar Co si dáte? eller Co si přejete?Vad önskas?. Även om frågan sägs så snabbt att man knappast kan höra vad som sagts så är det här tidpunkten för att säga vad man önskar, kanske en káva (kaffe) om man är på kavárna (café). Tjecker gillar sötsaker så det finns gott om konditorier med allehanda bakverk. Något som brukar finnas på nästan alla serveringar för den sötsugne är medovník – en uppskattad sötsmakande tårtbit som gjorts med honung. Utöver den uppsjö av kaffevarianter som vi känner till i Sverige så finns i tjeckien ofta turecká káva (turkiskt kaffe) som serveras med sumpen som vid omrörning sjunker ner till botten med ett par skedar socker.

På restaurang finns precis som i Sverige ett ohejdat utbud av internationella rätter, om man däremot vill prova på något tjeckiskt skall man titta efter česká kuchyně på menyn. Några tjeckiska rätter som kan föreslås är guláš s knedlíkem som inte alls är – som man skulle kunna tro – någon gulaschsoppa utan välkoka köttbitar i brunsås med knödlar. Med knödlar serveras även oftast svíčková na smetaně – skivor av stek i en söt gräddsås. Något förvirrande för svenskar är det faktum att man normalt i Tjeckien själv väljer vad man vill ha till köttet eller fisken. Man väljer alltså först till exempel vepřové řízek (fläskschnitzel) och får sedan själv välja om man vill ha hranolky (pommes frites), krokety (potatiskroketter), brambory (potatis) eller rýže (ris) till. Till maten dricks ofta en pivo (öl).

Tjeckisk öl med Becherovka-snapsTjeckisk öl med Becherovka

I tjeckien hör det sociala umgänget på krogen till vardagen och de flesta tjecker uppskattar ett trevligt samtal över några öl, även med dem man inte känner så väl. I mångt och mycket är krogen den sociala träffpunkt precis som i England eller Tyskland där man träffas, kopplar av och umgås. Därför är även några ord för beställning på sin plats! En öl heter jedno pivo och har man lust så beställer man ještě jedno – en till. I riktiga ölkällare, pivnice, behöver man inte ens avbryta samtalet för att bli serverad en ytterligare öl – så snart ölglaset är närapå tomt så kommer kyparen med ett nytt glas öl, vilket ses som bra service. Till ölen som ofta är lite alkoholsvagare än svensk starköl avnjuts ofta gärna en Becherovka – en en slags kryddlikör som för många svenskar ger associationer till pepparkaka (vilket gjort att en del svenskar gett den namnet ”flytande pepparkaka”).

De flesta krogar har också ett mättande utbud av krogmat, exempelvis smažený sýr (panerad ost) – ett slags motsvarighet till den svenska krogens pyttipanna, billigt, enkelt och välsmakande – och en rad andra rätter ofta serverade med knedlík (knödlar). Den mer äventyrlige kanske även vill prova utopenci (inlagd korv), tlačenka (sylta) eller pivní sýr (ölost).

© Martin Ekblom 2007 | Cookies används på webplatsen för att spara personliga inställningar och senast sökta verb | Kontakt: Webmaster