tjeckiska.se
Här hittar du det mesta om det tjeckiska språket
Ständigt uppdaterade valutakurser för tjeckiska kronor
Resor till Tjeckien
Vädret i Prag idag
Valutan i Tjeckien
Vanliga ord
Tjeckiska nyheter
Reseberättelser

Tjeckiska kronor

Alltid uppdaterat!

Valuta, växelkurser och växling i Tjeckien

Växelkurser just nu:
En svensk hundralapp ger dig idag 213 tjeckiska kronor
Hundra tjeckiska kronor motsvarar 46,86 svenska kronor.
För 100 euro borde du få runt 2474 tjeckiska kronor.
För 10 brittiska pund borde du få runt 290 tjeckiska kronor.
Ölpriset i Tjeckien är idag runt 13 svenska kronor för en halvliter mellanöl på en enkel tjeckisk krog.
Obs! Valutakurserna uppdateras regelbundet men dessa kommer från tredje part därför tar tjeckiska.se inget som helst ansvar för felaktiga kursangivelser. Kontrollera med din bank eller ett tillförlitligt växelkontor för att vara säker på att växelkursen är korrekt. Den faktiska växelkursen vid köp och växling kan avvika starkt från kursen som angetts här.

Tjeckiska kronor används i Tjeckien men det går även ibland att betala med Euro, det gäller främst på hotel, restuaranger och butiker i turistområden. Det finns gott om bankomater men man kan inte räkna med att restauranger och butiker säkert tar kort även om det blir vanligare. En bra regel är alltså att alltid ha i alla fall en del kontanter i tjeckiska kronor med sig. Tjeckien har inga planer på att införa Euron den närmaste tiden.

Växling

Det finns gott om växelkontor i Prag så det går enkelt att växla euro och även svenska kronor på de flesta växlingskontor. Växla däremot aldrig på gatan eller där en orimlig bra kurs erbjuds, sunt förnuft gäller! Det finns även gott om bankomater där de flesta vanliga kort som VISA och liknande accepteras. Det kan ibland också vara billigare att växla redan i Sverige om växelkontor med bra kurs finns där man bor, däremot brukar banker i Sverige erbjuda förhållandevis dålig kurs med extra avgifter.

Priser i Prag

Det är ganska enkelt att avgöra om något är prisvärt eller dyrt i Prag. Man måste bara tänka på det som om det vore svenska kronor! Exempelvis kostar en dagstidning 18 tjeckiska kronor, middag på en restaurang (obs! här beror det ju på vilken restaurang man går på precis som i Sverige!) kanske 300-500 tjeckiska kronor (beroende på mat- och alkoholintag) och en tjeckisk medellön ligger på runt 28 000 tjeckiska kronor. Det betyder förstås att det är billigare för en svensk i Prag men för att avgöra priser så är det utmärkt att följa sin svenska instinkt. Exempelvis är 75 tjeckiska kronor för en kopp kaffe ganska dyrt i Tjeckien, vilket är precis vad man skulle tänka om det var svenska kronor! I turiststråken i Prag så är priserna generellt dock mycket högre så det kan löna sig att äta middag vid hotellet om det ligger lite mer avsides. På en enkel krog i tjeckien så kostar en öl fortfarande runt 25 tjeckiska kronor vilket säkert gläder dem som kommit till Tjeckien för att avnjuta den tjeckiska pilsnern.

Dricks

I Tjeckien är det brukligt att ge dricks och kan uppfattas som oartigt om man betalar exakt på kronan. I allmänhet rundar man bara upp till nästa jämna belopp, för en nota på 83 kronor lämnar man en hundralapp. Med andra ord är dricksen vanligen runt 10 %. Har servicen, maten eller lokalen varit särskilt trevlig lägger man lite extra för att visa att man är nöjd. Man kan också markera att man är klart missnöjd med service eller utbud genom att betala exakt på kronan. Man väntar inte på att först få tillbaka dricks för att sedan lämna den på bordet eller ge tillbaks utan om notan är 412 kronor så säger man direkt 500 (eller att det är bra så när man lämnar sedeln) så att personalen inte i onödan måste fumla med växel.

© Martin Ekblom 2007 | Cookies används på webplatsen för att spara personliga inställningar och senast sökta verb | Kontakt: Webmaster